De Valor lichtbalk bij het AZ van Veurne

news-valor-mug

Waarom gebruikt het AZ Sint- Augustinus van Veurne ook de Valor?

Op basis van een intern onderzoek bij het personeel van de urgentiedienst van het AZ Sint-Augustinus van Veurne (AZSAV) kon het gebruik worden beoordeeld en werden indrukken gebundeld over de licht- en geluidssignalisatie op urgentievoertuigen. 


Weggebruikers die niet reageren op geluidssignalen...

Een van de meest voorkomende vaststellingen is dat de automerken de geluidsisolatie verbeteren en het vermogen van de audiosystemen verhogen. Hierdoor reageren de bestuurders niet op de geluidssignalen van prioritaire en urgentievoertuigen.

Dat probleem neemt ernstige proporties aan als het gaat om levens te redden …

Daarom richtte de urgentiedienst zich tot Rauwers om een geluids- en lichtinstallatie uit te werken die het beste aangepast is aan de veiligheid. 


Dagelijks vele interventies

De voertuigen van het AZSAV rukken 6 tot 7 keer per dag uit en in de zomerperiode zelfs vaker. In deze periode rijden heel wat toeristen in de kuststeden en op alle wegen in de kuststreek. De opdrachten van het AZSAV brengen hen zelfs tot in Duinkerke in de grensstreek.

Wat het AZSAV vooral bezighield, was de vlotte doorgang in het verkeer bij het naderen van kruispunten en soms het doorrijden bij rood licht. Hier maakt de lichtbalk Valor het verschil.De lichtbalk Valor wordt onmiddellijk opgemerkt !

Door de V-vorm met voorwaartse punt is het licht zichtbaar in alle hoeken (ook in de zogenaamde “buiten de as” hoeken). Dit resultaat is heel wat beter dan bij andere lichtbalken. 


Het gebruik van de sirene

Wanneer een MUG-voertuig op interventie vertrekt, activeert de bestuurder de sirene, waardoor de knipperlicht voor de blauwe lampen van de lichtbak automatisch wordt geactiveerd. De sirene heeft 3 tonaliteiten die omgewisseld kunnen worden om de andere weggebruikers beter te waarschuwen.

Onderweg kan de MUG bijvoorbeeld de “Wail”-toon (soort stijgende en dalende golven) activeren. Bij het naderen van een kruispunt activeert de bestuurder de “Yelp”-toon (snellere frequentie), die nog scherper is. Tijdens het oversteken van het kruispunt activeert hij de “Hi-Lo”-toon (snelle ’pa-pie-pa-pie’) om terug over te gaan naar de “Wail” zodra hij over het kruispunt is. Bij aankomst op de plaats van het ongeval gaat de sirene uit en gaat de lichtbak automatisch over naar niet-prioritaire blauwe functie om de andere weggebruikers alert te houden en de interventie- zone te beveiligen.

De geluidsinstallatie werkt een sirene van het type AS320, ICS2010, AS250 of AGS+.


VALOR maakt het verschil...

De betrokken gebruikers zeggen dat ze een reëel verschil vaststellen met de Valor. Ze voelen zich veiliger omdat hun aanwezigheid onmiddellijk en van heel ver wordt opgemerkt, kunnen ze ook beter doorrijden en zijn ze sneller ter plaatse.